Cocoșar

CocoșarTurdus pilaris

Clasificare

  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Aves
  • Ordin: Passeriformes
  • Familie: Turdidae
  • Gen: Turdus
  • Specie: Turdus pilaris  

Caractere de identificare

Cocoșarul este o pasăre cântătoare cu lungimea corpului de 22-27 cm. Cântărește 81-141 g. Îl putem observa mai ales iarna, când este foarte gregar, putând forma stoluri mari în special zone deschise.

Sexele sunt similare. Aspectul este bondoc, iar coada este lungă și neagră. Târtița este gri deschis. Spatele este maroniu-roșiatic, iar creștetul și ceafa sunt gri. Ventral este albicios,  cu pete negre, iar pieptul are o nuanță galben-ruginie. În zbor se observă contrastul între remigele de culoare închisă și subalarele deschise la culoare.

Juvenilii se diferențiază prin petele albe de pe supraalare.

Cântecul este simplu, constând din câteva note fără o structură clară, cu pauze scurte urmate de multe trăncănituri.

Distribuția

Cocoșarul este o specie prezentă atât în toată Europa, cât și în Asia și în partea de nord a Africii. Poate fi observat excepțional în Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia sau Emiratele Arabe. Migrația este reprezentată mai mult de o mișcare către câmpie în timpul iernii, formând stoluri mari, în căutarea hranei.

Populația europeană reprezintă 40% din populația mondială, fiind cuprinsă între 14 200 000 și 28 600 000 de perechi cuibăritoare. Între anii 1980 -2013 tendința a fost stabilă.

            În România, populația cuibăritoare de cocoșar este cuprinsă între 259 235 și 516 465 de perechi, având o tendință ascendentă pe termen lung. Primele informații legate de cuibăritul speciei la noi în țară datează din anul 1960, în nordul României.

Mediul de viață și biologia speciei

Cocoșarul cuibărește în liziera pădurilor, a arboretelor, a plantațiilor, a parcurilor și a grădinilor.

La noi în țară, specia cuibărește în Transilvania și local în Moldova, în regiuni deluroase și muntoase.

În afara perioadei de cuibărit, această specie este cea mai gregară dintre toate speciile de sturzi.

În timpul migrației se adună în mii de exemplare. Mulți indivizi își apără teritoriile de hrănire pe timpul iernii. Longevitatea maximă este de 18 ani și o lună. Atinge maturitatea sexuală la vârsta de un an. 

Cocoșarul este o specie omnivoră. Se hrănește nevertebrate, precum diferite insecte, melci, viermi, păianjeni, însă pe timpul iernii consumă și fructe. Se hrănește pe sol, în zbor, sau în coroana arborilor. Hrana de origine vegetală este foarte variată, constând din fructe de măceș, de soc, ienupăr, sorg, cireșe, mere, pere, mure, căpșuni și diferite semințe.

Cocoșarul este o specie monogamă, însă o pereche se menține rareori pentru o perioadă mai lungă de 2 ani. Cuibărește atât solitar, cât și colonial, până la 40-50 de perechi, mai ales în cazul populațiilor nordice. Perioada de reproducere începe la sfârșitul lunii aprilie. Pot fi două ponte pe an, fiecare constând din câte 3-7 ouă albăstrui, cu pete mici, maronii. Femela este cea care construiește cuibul în arbori, la baza ramurilor groase, sprijinit de trunchi, iar masculul doar supraveghează în timpul construcției. Cuibul, în formă de cupă, foarte rezistent, este confecționat din ramuri și frunze, căptușit pe interior cu pământ, mușchi și uneori cu fire de păr sau de lână. Ponta este incubată timp de 10-13 zile. Puii sunt hrăniți de ambii părinți și zboară din cuib după aproximativ 12-15 zile. Ei mai sunt îngrijiți și hrăniți de către părinți încă 2-3 săptămâni după ce au părăsit cuibul.

Amenințări și măsuri de conservare

În prezent, cocoșarul este amenințat de modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului în urma activităților agricole sau a schimbării folosirii terenurilor, contaminarea prin produse agricole, vânătoare și braconajul;

Pentru conservare, trebuie avute în vedere următoarele măsuri: corelarea lucrărilor silvice cu biologia speciei, pentru a evita perturbarea ei în sezonul de reproducere, menținerea stratului subarbustiv în pădurile exploatate, interzicerea defrișării care duce la restrângerea suprafeței pădurii, menținerea și creșterea extinderii pădurilor native, urmărindu-se nivelul cel mai ridicat de diversitate structurală și de specii, promovarea tipurilor de management care favorizează eterogenitatea pădurii, păstrarea unui mozaic de habitate cu prezența pâlcurilor de arbori și a arbuștilor în zonele deschise agricole, menținerea și accentuarea coridoarelor între zonele de pajiști spontane incluzând și arbori, reducerea folosirii insecticidelor și erbicidelor în agricultură și silvicultură. În caz de necesitate și în lipsa alternativelor, folosirea substanțelor cu toxicitate și persistență minimă ar trebui să fie justificată și aplicată pe terenurile de reproducere a speciei numai în afara perioadei de reproducere. Prin cooperarea între organizațiile de protecție a mediului, organizațiile de vânătoare, jandarmerie și Garda de mediu se urmărește respectarea legislației vânătorii și controlul braconajului.

Este important să se realizeze inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale, identificarea zonelor importante pentru conservarea speciei, promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

Bibliografia

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 430-431;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Passerines p. 250, Chancellor Press, London
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică Română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.294;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. ;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/
  • https://ornitodata2.sor.ro/specii/450/cocosar-turdus-pilaris
Follow Us