Mediul de viață și biologia speciei
Corcodelul mare cuibărește într-o varietate de tipuri de habitate acvatice, precum lacurile cu apă dulce sau salmastră cu vegetație emersă și submersă abundentă. În aceeași măsură alege apele eutrofizate, cât și pe cele nonacide, cu substrat mâlos sau nisipos și maluri mai mult sau mai puțin abrupte. Preferă habitatele acvatice cu o suprafață mare a luciului de apă și adâncimi de până la 5 m.
Iarna poate fi văzut pe lacuri cu deschidere mare, unde apa nu îngheață, și ocazional de-a lungul coastei habitatelor marine.
Este o pasăre în general solitară. Foarte rar pot fi observate grupuri mai mari de 100 de indivizi. Este un foarte bun înotător și scufundător. Plutește pe suprafața apei sau poate intra în imersie, lăsându-și afară doar capul și gâtul, atunci când simte un pericol. Nu poate zbura de la solul, iar pentru a-și lua zborul de pe apă trebuie să-și ia avânt fugind pe apă.
Longevitatea maximă de 19 ani. Ajunge la maturitate sexuală la vârsta de doi ani.
Hrana este compusă din insecte acvatice (efemeroptere, ploșnițe de apă, larvele de libelule, coleoptere acvatice) și pești de talie mică și medie (zglăvoacă, puiet de crap, plătică, biban), de până la 25-30 cm lungime. Mai rar, poate consuma șerpi mici de apă și amfibieni. Pentru a se hrăni, se scufundă de la suprafața apei până la adâncimi de 4 m, folosindu-se pentru propulsie de picioare sau de aripi. Poate sta până la 1 minut sub apă. Prada poate fi consumată atât în timpul scufundării, cât și la suprafața apei.
Este o specie monogamă, perechile menținându-se pe durata unui sezon de cuibărit. Uneori, dacă perechea folosește același teritoriu, ea se poate menține și pe perioade mai lungi. Ritualul nupțial este complex și fascinant. Cei doi parteneri execută un dans în care mimează curățirea penelor, își scutură viguros capul, își prezintă materialului ales pentru construcția cuibului. În așa-numitul ,,dans al pinguinului,, , cei doi parteneri se ridică cu tot corpul din apă, alăturându-se piept la piept. Cuibărește de obicei în perechi solitare, însă au fost semnalate și colonii de peste 20 de cuiburi, cu o distanță între cuiburi de 20-25 m. Cuibul, construit din plante acvatice plutitoare și este ancorat de vegetația emergentă. Depune în mai-iunie un număr de 3-6 ouă, care vor fi clocite timp de de 21-29 de zile de către ambii parteneri. Atunci când pleacă de pe cuib, ei acoperă ouăle cu vegetație în descompunere, temperatura fiind astfel menținută. Puii eclozează pe rând. Ei înoată și se scufundă încă din prima zi. Părinții își îngrijesc puii până la vârsta de 10-11 săptămâni. Pe timp nefavorabil, puii pot fi purtați pe spate de părinți. In caz că survine un pericol, părintele care poartă puii poate intra în imersie cu tot cu pui.