Primul tur ornitologic din acest an

Primul tur ornitologic din acest an în Parcul Natural Vacarești 

Duminică, 4 februarie

Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită în fiecare an pe 2 februarie și are ca scop promovarea importanței zonelor umede pentru sănătatea umană și a ecosistemelor. Zonelor umede includ mlaștini, lacuri ori râuri dar și zonele umede din orașe.

Zonele umede din orașe sunt adesea subestimate, însă ele joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic local. Este și cazul Parcului Natural Văcărești, un areal cu o importanță semnificativă. Parcul joacă un rol esențial în conservarea speciilor amenințate sau vulnerabile. Aici găsesc adăpost și hrană diferite specii de păsări migratoare, insecte, amfibieni și alte viețuitoare care depind de medii umede.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, anunțăm și primul tur ornitologic de anul acesta, duminică, 4 februarie 2024.

Deși multe păsări sunt încă în țările calde, există și specii pe care le vom putea observa în turul nostru. Dacă vom avea porțiuni de apă neînghețate, acestea vor fi locul ideal pentru a observa aglomerări ale păsărilor acvatice (pescăruși, diferite specii de rațe, lișite, lebede, cormorani sau chiar pescăraș albastru).

Această perioadă este ideală și pentru observarea speciilor de părăsi răpitoare, fie că vorbim despre vânturelul roșu, șorecarul comun sau uliul păsărar. De asemenea, unele păsări sunt rezidente, ceea ce înseamnă că nu au migrat și pot fi observate și în această perioadă în Parcul Natural Văcărești. Această categorie de specii include vrăbiile, porumbeii, pițigoii sau sticleții. În funcție de condițiile meteorologice, anumite specii de păsări migratoare timpurii ar putea să ne surprindă prin prezența lor și să se fi întors deja din zonele mai calde: grauri, ciocârlii sau, cine știe, specii la care nu ne-am fi așteptat.

Odată cu identificarea tuturor speciilor pe care le vom întâlni, ghizii noștrii vă vor oferi mai multe informații despre comportamentul păsărilor, fie că vorbim despre migrație, ritualurile de împerechere, construirea cuiburilor sau alte aspecte interesante ale biologiei lor.

Turul va începe la ora 9:00 și va dura aproximativ 2 ore. Punctul de întâlnire este intrarea dinspre Strada Glădiței.

Vă recomandăm să veniți echipați cu haine groase, manuși și bocanci de teren.

Participarea este gratuita.

Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail [email protected].

Când

Data: februarie 4, 2024 

Ora: 9:00 am - 11:00 am

Unde ne vedem

Parcarea Asmita

Str. Glădiței, la indicatorul de intrare în parc.

Parcarea Asmita

Loading Map....

Follow Us