Fazanul

Fazanul – Phasianus colchicus

Clasificare

  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Aves
  • Ordin: Galiiformes
  • Familie: Phasianidae
  • Gen: Phasianus
  • Specie: Phasianus colchicus

Caractere de identificare

Este o specie de pasăre de talie mare, care prezintă dimorfism sexual accentuat.

Masculul are lungimea corpului de 70 – 90 cm, din care coada lungă de 35 – 45 cm. Culoarea generală a penajului este maronie, cu striații negre pe piept și abdomen, striații negre-albicioase pe spate, Capul și gâtul sunt de culoare verzui-metalizat, uneori cu guler alb și cu zonele fără pene de pe lateralele capului de culoare roșie. Coada este maronie, cu striații transversale pe toată lungimea.

Femelele și juvenilii au penajul relativ uniform, maroniu și puternic striat. 

Femela are penajul maro-gălbui, cu pete unghiulare de nuanță întunecată pe centrul penelor, lungimea corpului de 55 – 70 cm. Coada, lungă de 20 – 25 cm, este cea care ne ajută să recunoaștem cel mai bine femela de fazan.

În România întâlnim un amestec de hibrizi din rasele cunoscute în arealul nativ de distribuție a speciei, încadrate în general în două grupuri: torquatus, la care masculii au guler alb complet și colchicus, cu masculii lipsiți complet de gulerul alb.

Distribuția

Fazanul este un exemplu clar de specie introdusă în România. Originar din Asia în cea mai mare parte, fazanul a fost adus în Europa și America, pentru vânătoare. Se pare că în Europa, fazanul ar fi fost introdus încă din epoca romană. Acțiuni intense de populare s-au desfășurat începând cu Evul Mediu, în special pe terenurile de vânătoare ale nobililor.

Se consideră că arealul nativ al speciei este în Asia, fragmentat, din Georgia până în estul Chinei, și în Europa, izolat, în estul Greciei.

În prezent, fazanul este prezent în Europa pe mare parte a continentului, exceptând Islanda, mare parte din Spania, centrului și nordul Peninsulei scandinave, iar în Rusia se întâlnește doar în partea de sud-vest. Populația europeană este cuprinsă între 4 140 000 și 5 370 000 de perechi cuibăritoare, reprezentând mai puțin de 55 din populația mondială și pare să fie în creștere.

În România, fazanul fost introdus în Romania de foarte multa vreme, mai înainte de anul 1500 în vestul Transilvaniei si după 1900 în sudul tarii.  În prezent, fazanul este o specie comună în România, întâlnită din lunca Dunării până în zonele de deal. Populația din România este cuprinsă între 346 494 și 369 659 de perechi cuibăritoare.

Mediul de viață și biologia speciei

În arealul nativ, această specie ocupă o gamă largă de habitate. Este întâlnit mai ales în zonele cu vegetație bogată din preajma râurilor, zone deluroase și pe câmpiile cultivate.

În arealul nativ, specia poate fi migratoare, dar în zonele în care a fost introdusă este o specie sedentară.

În arealul nativ, specia se hrănește preponderent cu materii vegetale (fructe, semințe, frunze, lăstari) și mai puțin cu animale (mai ales insecte). În zonele unde a fost introdus, fazanul este un omnivor oportunist, consumând o gamă variată de hrană, bogată în calorii, precum semințe și fructe, inclusiv ale plantelor cultivate. Poate fi văzut adesea în câmpuri deschise.

Fazanul cuibărește solitar. Cuibul este construit într-o adâncitură din sol, căptușit cu materii vegetale. Ponta, depusă în intervalul aprilie-iunie, este formată din 8-15 ouă, mai rar până la 18, de obicei 10-12. Perioada de incubație este de 22-27 de zile. Puii părăsesc cuibul la puține ore după ecloziune, însă rămân timp de mai multe săptămâni împreună cu mama lor. Puii se dezvoltă rapid, după 12-14 zile devin capabili să zboare. La 15 săptămâni sunt asemănători adulților.

Amenințări și măsuri de conservare

Fazanul poate fi amenințat de modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului, activitățile antropice, braconaj.

Fiind o specie introdusă și local invazivă, nu se impun măsuri de conservare.

Bibliografia

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 74;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, p. 88, Chancellor Press, London
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.58;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 119;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Fazan (sor.ro)
Follow Us