Pescăraș albastru

Pescăraș albastru- Alcedo atthis

Clasificare

  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Aves
  • Ordin: Coraciiformes
  • Familie: Alcedinidae
  • Gen: Alcedo
  • Specie: Alcedo atthis

Caractere de identificare

Este o pasăre de talie mică, foarte frumos colorată, lungimea corpului fiind de 18 cm.
Cântărește 34-46 grame. Capul este mare, ciocul lung, aripi late, coada scurtă. Picioare sunt scurte, de culoare roșu-aprins, iar la juvenili sunt de culoare gri. Creștetul și aripile sunt albastru-verzui, iar spatele și coada albastru-intens, cu nuanțe ce variază în funcție de direcția în care razele de lumină ating penajul. Ventralul este portocaliu roșiatic. Pe obraji are câte o pată cărămizie. Ciocul masculului este negru cenușiu, în timp ce la femelă este roșu la baza mandibulei. Pe suport stă în poziție verticală. În zbor emite un fluierat scurt și ascuțit.

Distribuția

Pescărașul albastru cuibărește în teritorii din palearcticul de vest până în Japonia, Sri Lanka, Indochina, Sulavesi și Insulele Solomon. În Europa se găsește la sud de latitudinea de 60°N.
Populațiile–cheie cuibăresc în Rusia, Marea Britanie, Spania, Italia, Polonia și România. Populația cuibăritoare din Europa este cuprinsă între 97 500 și 167 000 de perechi, reprezentând 25% din populația globală. Se estimează un declin de 30-49% în decursul de 13 ani, pe durata a trei generații.
În timpul iernii, efectivele estice din Europa migrează în Europa de Sud și de Vest, populațiile cele mai mari aflându-se în acest timp în Irlanda, Marea Britanie, Franța, Spania și Italia. În România este o specie rezidentă, răspândită în toată țara. Populația cuibăritoare din România este cuprinsă între 5 000 și 10 000 de perechi.

Mediul de viață și biologia speciei

Specia cuibărește în palearcticul de vest atât la latitudini superioare, cât și medii, fiind răspândită în climate continentale și oceanice, în regiuni temperate, boreale și de stepă.
Preferă habitatele cu apă limpede neînghețată, stătătoare sau lent curgătoare, cu pești mici și locuri de pândă. În perioada de reproducere preferă apa dulce față de cea sărată sau salmastră. Pentru cuibărit alege malurile abrupte și nisipoase ale pâraielor, râurilor mici și canalelor.
Se hrănește cu pești mici de apă dulce sau marini și cu insecte acvatice. Uneori consumă și crustacee, moluște, insecte terestre sau amfibieni. Aportul de zilnic de hrană echivalează cu 60% din greutatea sa. Stă la pândă pe ramurile de deasupra apei și plonjează cu capul în jos pentru a prinde prada. Uneori zboară pentru scurt timp pe loc deasupra apei și apoi atacă. Este foarte îndemânatic în prinderea peștilor, motiv pentru care în zona Deltei Dunării i se mai spune și Ivan pescarul. Longevitatea maximă este de 21 de ani.
Este o specie monogamă și teritorială. Masculul este cel care inițiază ritualul nupțial. El urmărește femela și îi oferă hrană. Cuibul este săpat de ambele sexe în maluri sub forma unei galerii lungi de aproximativ 1m, cu o cameră mai largă și rotundă în capăt, în care femela depune în aprilie-mai ponta constând din 6-7 ouă, care vor fi clocite pe rând de către ambii părinți. Dimensiunea unui ou este de 22×19 mm. Perioada de incubație este de 19-21 de zile. Ziua clocesc ambele sexe, iar noaptea clocește doar femela. Puii rămân în cuib 24-27 de zile. Pe măsură ce cresc, puii înaintează către marginea tunelului pentru a fi hrăniți. În condiții favorabile specia poate să depună două și chiar trei ponte pe an.

Amenințări și măsuri de conservare

Pierderea și alterarea habitatului prin regularizarea cursurilor de apă, distrugerea malurilor naturale în care preferă să își sape cuibul, îndiguirea, perturbarea antropogenă, precum și poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor sunt factori care amenință populațiile de pescăraș albastru.
Pentru conservare trebuie respectate restricții în zonele ripariene și costiere, să se evite construcțiile în vecinătatea zonelor umede, să nu se taie arborii și stufărișurile de la marginea apelor. Lucrările de regularizare a râurilor să fie sub control, iar exploatarea și excavarea loessului și nisipului de la marginea apelor să fie interzise. Trebuie să se realizeze un management al deșeurilor și al apelor uzate în zonele umede, iar între terenurile cultivate și zonele umede să se mențină o fâșie necultivată de minimum 1,5 m, pe care folosirea produselor chimice să fie strict interzisă. Pe marginea râurilor se recomandă conservarea și dacă este cazul, restaurarea pădurilor și vegetației palustre, acordându-se atenție deosebită zonele ripariene protejate. Folosirii produselor agrochimice trebuie monitorizată, încurajându-se folosirea produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă. În zonele umede se evită secarea și schimbarea artificială bruscă a regimului de ape. În perioada cuibăritului, pescuitul sportiv trebuie controlat, pentru reducerea deranjului.
Sunt de folos și este bine să fie promovate studiile referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, să se realizeze inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale, identificarea zonelor de migrație, hrănire și aglomerare.

Bibliografia

  •  Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 326-327;
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.238;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 171;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Pescăraş albastru (sor.ro)
Follow Us