Porumbelul gulerat

Porumbelul gulerat-Columba palumbus

Clasificare

  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Aves
  • Ordin: Columbiformes
  • Familie: Columbidae
  • Gen: Columba
  • Specie: Columba palumbus

Caractere de identificare

Este un porumbel de talie mare, cu lungimea corpului de 38 – 45 cm și  anvergura de 68 – 77 cm. Cântărește 284 – 690 g. Este mai mare decât porumbelul domestic. Nu prezintă dimorfism sexual.

Se identifică ușor după petele mari albe de pe lateralele gâtului și în zbor după banda albă de

pe aripă, care contrastează cu restul penajului. Penajul general este cenușiu-movaliu cu aripile negre și vârful rectricelor negru. Penele de pe piept și abdomen sunt de culoare roz-movalie. Ciocul este roșiatic la bază și galben spre vârf. Irisul este de culoare galben deschis.

Spre deosebire de adulți, juvenilii nu au petele albe pe laturile gâtului.

Distribuția

Porumbelul gulerat se găsește în aproape toată Eurasia. Pentru iernare migrează  în sudul continentului și în jurul Mării Mediterane. Efectivul european este estimat între 20 500 000 și 29 000 000 de perechi cuibăritoare, reprezentând 80% din populația globală.

În România este specie de pasaj. Pleacă în octombrie-noiembrie și revine în februarie-martie. În ultimii 25 de ani, partea de sud-est a Munteniei a devenit cartier de iernare pentru populațiile din nordul Europei. Este o specie în expansiune în Dobrogea. Populația cuibăritoare din România este cuprinsă între 288 121 și 390 190 de perechi, tendința fiind crescătoare.

 

Mediul de viață și biologia speciei

Porumbelul gulerat este larg răspândit în toate regiunile împădurite, în special la marginea  pădurilor de stejar. Poate fi găsit și în parcurile mari din orașe, dar și în alte zone antropizate. Se găsește de la șes până la limita inferioară a pădurilor, la altitudini cuprinse între 900 și 1 600 m, acolo unde există arbori izolați, pâlcuri de pădure sau păduri rărite care se învecinează cu zone deschise sau culturi agricole. În perioada de iarnă se adună în stoluri, uneori formând stoluri mixte cu porumbelul de scorbură, în zonele agricole întinse din zonele de câmpie, mai ales în Bărăgan.

Hrana este exclusiv vegetală, constând în semințe de cereale, fructele unor specii forestiere precum cele de paltin, fag, stejar, dar și semințe de conifere și ale diferitelor leguminoase. În caută hrana pe solul acoperit de vegetație, însă, spre deosebire de alte specii de porumbei,  porumbelul gulerat își caută hrana și în arbori, de unde rupe muguri, flori, frunze verzi, fructe și semințe. Mai rar consumă și diferite insecte precum fluturi, omizi, păduchi țestoși, dar și alte nevertebrate cum ar fi râmele sau unele specii de melci. Uneori ingeră granule de sol și cochilii de melc, pentru a-și acoperi necesarul de minerale.

Maturitatea sexuală este atinsă după un an. Cuplul este monogam pe durata unui sezon de reproducere. În populațiile care migrează cuplul poate de durată. De regulă, masculii își aleg teritoriile încă din toamnă, pentru ca în martie-aprilie să înceapă să își marcheze teritoriile prin strigăte și zboruri nupțiale caracteristice. Mai rar se întâlnesc mai multe cuiburi pe un arbore. De regulă, cuibul este amplasat pe teritoriul ales de o pereche, preferențial pe rășinoase, arbori cu iederă sau foarte rămuroși. Uneori, porumbelul gulerat folosește ca suport pentru construcția propriului cuib, cuiburi ale altor specii de păsări, amenajate cu câteva rămurele, rădăcini și alte materiale vegetale. Masculii propun locurile de amplasare ale cuibului, însă cea care alege locul definitiv este femela. Masculul procură materialele necesare construcției cuibului, pe care le predă apoi femelei. Femela depune 2 ouă albe. Partenerii clocesc pe rând, timp de 15-17 zile. La început puii sunt hrăniți de către ambii părinți cu o substanță secretată de gușă, numită ,,lapte de porumbel,, , apoi cu diferite insecte și abia mai târziu pot consuma muguri și frunze tinere. După aproximativ 5 săptămâni, puii devin capabili să zboare. Într-un an, porumbelul gulerat poate depune 2-3 ponte, până în septembrie.

Amenințări și măsuri de conservare

În prezent nu sunt amenințări majore asupra speciei, populațiile din mai multe părți ale zonei de distribuție fiind în creștere, datorită capacității acesteia de a exploata habitatele antropizate. Porumbelul gulerat poate fi însă amenințat de modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului, vânătoare și braconaj.

Dintre măsurile de conservare recomandate, enumerăm: interzicerea noilor proiecte în habitatele importante pentru specie și a fragmentării habitatelor de pădure. promovarea conectivității prin specii native de arbori, corelarea lucrărilor silvice cu biologia speciilor pentru a evita perturbarea speciilor în perioadele critice. Este de dorit obținerea aprobării legale a criteriilor de management, conservare și restaurare pentru conservarea păsărilor în silvicultură și în planurile de vânătoare. Legislația vânătorii trebuie respectată, aplicarea legii fiind controlată prin cooperarea între organizațiile de protecție a mediului, organizațiile de vânătoare, jandarmerie și Garda de Mediu împotriva braconajului.

Se recomandă monitorizarea anuală standardizată pentru a putea determina tendințele populaționale, monitorizarea amenințărilor și a eficacității măsurilor de management în derulare, identificarea zonelor importante pentru conservarea speciei și să se promoveze studiile referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

Bibliografia

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 286-287;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Pigeons and Doves p. 154, Chancellor Press, London
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.214;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 124;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Porumbel gulerat (sor.ro)
Follow Us