Presură galbenă – Emberiza citrinella
Clasificare
- Regnul: Animalia
- Clasa: Aves
- Ordin: Passeriformes
- Familie: Emberizidae
- Gen: Emberiza
- Specie: Emberiza citrinella
Caractere de identificare
Presura galbenă poate fi văzută pe arborii înalți sau în tufișuri. Lungimea corpului este de 15-17 cm.
Mantaua, spatele sunt de culoare maroniu-măslinie, cu striuri negre. Ciocul este mic, cu mandibula gri-albăstrui deschis. Coada este lungă, cu mult alb pe laturi.
Elementele de culoare galbenă sunt prezente în toate tipurile de penaj. Numele științific al speciei provine din cuvântul latin citrus – lămâie, cu referire la culoarea galbenă a penajului.
Vara, masculul are capul gălbui cu linii negre pe creștet și pe margini. Ventral, penajul este
gălbui-intens, cu mult verzui-măsliniu și roșu-maroniu pe piept și cu flancurile roșii maronii striate. Pe partea dorsală penajul este roșcat-gălbui cu striații negre și târtița roșcată. Toamna, masculul se recunoaște prin galbenul intens de pe cap și de pe părțile ventrale, dar și prin verzui-măsliniul și maroniu-roșiaticul de pe piept.
Femela, prezintă nuanțe mult mai șterse comparativ cu cele ale masculului. Vara, femela are
creștetul gri-verzui, striat, uneori cu o pată galbenă. Pe laturile capului este gri-verzui, lipsind nuanțele de galben. Ventral, penajul ei este gălbui-deschis, cu striuri gri-negricioase pe piept și pe flancuri. În prima iarnă, femela este maronie aproape complet, cu striuri pe cap și alb-gălbui ventral, cu doar o tentă slabă de galben.
Cântecul presurei galbene a inspirat de-a lungul timpului diverși artiști. Se pare că Beethoven, atunci când a compus Simfonia a V-a a fost inspirat de cântecul acestei specii.