Rața mare

Rața mare- Anas platyrhynchos

Clasificare

  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Aves
  • Ordin: Anseriformes
  • Familie: Anatidae
  • Gen: Anas
  • Specie: Anas platyrhynchos

Caractere de identificare

Este una dintre cele mai frecvente și mai cunoscute specii de rațe, considerată strămoșul raței domestice. 50-60 cm.
Coada este scurtă, aripile late, picioare portocalii, oglinda albastru închis, mărginită de alb. Corpul fiind mare și îndesat, lung de 50-60 cm, pare greoaie în zbor.
Dimorfismul sexual este prezent. Masculul are capul verde metalizat, colier alb, ciocul galben-șters, piept maro-purpuriu, posteriorul negru cu penele centrale codale încovoiate, restul corpului gri deschis. Femela este de culoare cafenie, fiind astfel foarte bine camuflată în perioada clocitului.

Distribuția

Rața mare prezintă un areal foarte întins. O găsim în aproape toată emisfera nordică, din zonele subarctice până în zonele tropicale, în Europa, Asia, partea de est a Africii, America de Nord și Centrală. În Europa, populația cuibăritoare este de aproximativ 2 850 000 – 4 610 000 de perechi.
În România poate fi întâlnită în majoritatea zonelor acvatice care corespund cu tipul de habitat preferat, cu precădere cele de joasă și medie altitudine. Populația de rață mare din România este de 76 662-146 831 de perechi cuibăritoare. În timpul iernii, pot fi observate între 54 397 și 228 791 de exemplare.

Mediul de viață și biologia speciei

Este o specie întâlnită într-o multitudine de habitate, de la cele din zonele de tundră până la cele subtropicale, cu ape încet curgătoare sau stătătoare, relativ adăpostite, estuare și delte, lagune, coaste maritime unde apa este de mică adâncime, lacuri, râuri, iazuri și bălți, în special în apele de mică adâncime, cu vegetație submersă sau flotantă. Evită în general apele adânci sau cele expuse.
Specie predominant migratoare, dar unele populații sunt sedentare. Teritoriile de iernat și cuibărit se suprapun pentru multe populații.
Este o specie omnivoră și oportunistă. Hrana constă din resturi vegetale, frunze, tuberculi, rizomi, rădăcini, semințe, insecte și larvele acestora, melci, crustacee, mormoloci și chiar pești de talie mică. Este o specie foarte activă noaptea. Se adună în grupuri mari în afara perioadei de cuibărit. Migrează în stoluri. În migrația de primăvară stolurile sunt formate predominant din perechi. În luna februarie perechile încep să caute locuri pentru cuibărit.
Perechile cuibăresc separat, însă uneori pot forma și colonii. Cuibăresc pe sol în vegetație deasă, sub bolovani, în scorburi sau la baza tufelor. De asemenea, frecvente sunt cazurile de cuibărit pe plauri sau în stufărișuri. După împerechere, masculul părăsește femela și se alătură altor masculi, așteptând perioada de năpârlire, care începe în luna iunie. Uneori pot rămâne în preajma femelei pentru o a doua împerechere, atunci când primului cuib a fost distrus. Depunerea pontei are loc începând cu luna februarie (în zonele mai calde). Ponta este compusă din 8-14 ouă verzui sau albastru-verzui, care sunt incubate timp de 27-28 de zile. Dacă prima pontă este distrusă, depune o a doua pontă. Perioada de reproducere este foarte solicitantă pentru femelă, deoarece ea investește aproape jumătate din greutatea ei corporală în producerea de ouă. Din acest motiv, este foarte importantă existența zonelor de liniște și de hrănire pentru conservarea acestei specii. Puii sunt nidifugi și urmează femela în apă imediat sau la câteva ore după ecloziune. Ei se pot hrăni singuri, însă depind de îngrijirea parentală până la vârsta de 7-8 săptămâni, când devin capabili să zboare. Alte specii de rațe parazitare la cuibărit, precum rața cu cap castaniu, rața sulițar, rața moțată, , rața roșie sau rața lingurar, pot depune ouă în cuiburile raței mari. În aceste cazuri de parazitism nidicol, femela de rață mare poate cloci întreaga pontă, sau poate elimina ouăle de altă culoare. Deseori se întâmplă ca întregul cuibar să fie părăsit, mai ales dacă parazitarea are loc în perioada depunerii ouălor.

Amenințări și măsuri de conservare

Pierderea și alterarea habitatului, poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, vânătoarea, sunt câțiva dintre factorii care amenință populațiile de rață mare.
Se recomandă respectarea restricțiilor în zonele ripariene și costiere, menținerea vegetației palustre la un nivel ecologic optim, managementul deșeurilor și al apelor uzate în zona habitatelor importante pentru specie, folosirea produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă, evitarea folosirii semințelor tratate în vecinătatea zonelor umede, managementul nivelului de apă din rezervoare, în acord cu necesitățile speciei, interzicerea vânătorii și braconajului, inventarierea zonelor de reproducere, identificarea zonelor de migrație, hrănire și aglomerare importante pentru specie, promovarea studiilor referitoare la biologia speciei.

Bibliografia

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 28-29;
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.24;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 74;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Raţă mare (sor.ro)
Follow Us