Stârcul de noapte

Stârcul de noapte-Nycticorax nycticorax

Clasificare

  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Aves
  • Ordin: Pelecaniformes
  • Familie: Ardeidae
  • Gen: Nycticorax
  • Specie: Nycticorax nycticorax

Caractere de identificare

Stârcul cenușiu este un stârc de mărime medie, are lungimea corpului de 61 cm în medie. Nu prezintă dimorfism sexual. Ciocul este scurt, iar corpul este îndesat. Corpul este cenușiu, cu creștetul capului și spatele de culoare neagră. În perioada de reproducere, la ceafă sunt evidente două pene albe, mai lungi. Picioarele sunt de culoare gălbui-roziu, iar în perioada de cuibărit devin roșiatice.

Juvenilii din prima iarnă au corpul maroniu și gălbui, cu pete mărunte albicioase. În a doua iarnă, ei devin asemănători adulților, însă se deosebesc prin creștetul și spatele cu o nuanță gri-maroniu, șters.

Distribuția

Stârcul de noapte are un areal vast, care cuprinde în special zonele temperate, subtropicale și tropicale din America  de Nord și Sud, Europa, Africa și Asia. Nu se întâlnește în zonele reci și nici în Australia. În Europa distribuția este fragmentată, populația fiind relativ mică, estimată la 60 000 – 86 100 de perechi cuibăritoare, cu tendință descrescătoare. Iernează în Africa tropicală.

În România, stârcul de noapte cuibărește în lunca și Delta Dunării, în luncile și zonele inundabile ale râurilor mari, dar și în alte zone umede din interiorul țării, populațiile mai numeroase fiind în Muntenia și Moldova.

În România numărul de perechi cuibăritoare fiind estimat între 4 000 și 8 000, majoritatea în Delta Dunării, reprezentând 10% din populația europeană.

Mediul de viață și biologia speciei

Stârcul de noapte se hrănește în zonele cu  lacuri, cursuri mari de ape, heleșteie, canale cu vegetație și apă puțin adâncă, iazuri, la marginea corpurilor de apă, în zonele bogate în vegetație palustră. Cuibărește în arborii din zone umede, precum păduri de luncă, sălcii în stufărișuri, plantații de plop. În România, ca în toată partea sudică a Europei, stârcul de noapte este oaspete de vară. La sfârșitul perioadei de cuibărit se dispersează pe suprafețe mari.

Zboară cu precădere noaptea sau în perioadele crepusculare, de aici și numele dat speciei, stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax). Atât numele de gen, cât și epitetul specific provin din cuvintele grecești nyx/nyctos – de noapte, respectiv korax – corb, cu referire la activitatea nocturnă a acestui stârc și sunetele asemănătoare corvidelor. În timpul zilei se retrage în arbori sau tufișuri. Se hrănesc solitar, însă uneori, în perioada de cuibărit, pot fi observați zburând în grupuri mici. În afara perioadei de cuibărit, stârcii de noapte se  adună în stoluri care pot cuprinde sute de indivizi. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de doi ani.

Hrana constă în principal din pești de talie mică, dar mai consumă și amfibieni, lipitori, mormoloci, insecte. Vânează mai ales în timpul crepusculului, la începutul sau la sfârșitul zilei.

Stârcii de noapte revin în zonele de cuibărit la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Rar, unele exemplare rămân în zona Dunării și a Deltei.

Pe perioada cuibăritului, stârcul de noapte este o specie monogamă. Cuibărește în colonii monospecifice sau mixte, împreună cu cormorani și alte specii de stârci. Cuiburile sunt construite în arbori. Adulții se împerechează în preajma locului de cuibărit, încă din primele zile de la formarea perechii. Ambii părinți participă la construirea cuibului, alcătuit din crenguțe și stuf, de forma unei farfurii puțin adânci. Către sfârșitul lunii aprilie, femela depune 2-3 ouă de culoare verde-albăstruie, care sunt clocite pe rând de către ambii părinți timp de 21-22 de zile. Schimbarea la cuib implică un ritual care include mișcări de etalare a penajului. Puii sunt hrăniți de ambii părinți până devin independenți. La vârsta de 50-60 de zile, puii ies din cuib, însă mai rămân în imediata apropiere a acestuia, așteptând hrană de la adulți. Părinții nu își recunosc întotdeauna puii proprii, astfel încât se întâmplă ca ei să aducă hrană și puilor din cuiburi vecine, mai ales celor care cerșesc insistent de mâncare.

Amenințări și măsuri de conservare

Principala amenințare o constituie arderea stufului, chiar și în afara perioadei de vegetație, fiind o specie care își amplasează coloniile în zonele cu vegetație abundentă. Alte amenințări sunt pierderea suprafețelor de habitat pentru cuibărit, poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, braconaj și alte perturbări antropogene.

Ca măsuri de conservare se impun respectarea restricțiilor de construcție în zonele ripariene, managementul deșeurilor în zonele umede, protejarea locurilor de cuibărire și de hrănire, conservarea pădurilor aflate din vecinătatea habitatelor acvatice și a vegetației ripariene, măsuri de evitare a secării și a schimbării artificiale bruște a regimului de ape din zonele umede. Lucrările silvice să se facă în afara perioadei de reproducere. Se încurajează folosirea produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă, pe terenurile din vecinătate.

Este important să se respecte legislația vânătorii și să se verifice aplicarea ei, prin cooperare între organizațiile de protecție a mediului, organizațiile de vânătoare, jandarmerie și Garda de Mediu împotriva braconajului.

Se recomandă efectuarea unor cercetări care vizează impactul speciei asupra resurselor exploatate comercial precum specii de pește, crustacee, moluște pentru a se pune de acord obiectivele de conservare cu activitățile sectoarelor afectate.

Nu în ultimul rând, trebuie încurajate studiile privind inventarierea zonelor de reproducere, atât actuale, cât și potențiale, identificare a zonelor de migrație, hrănire și aglomerare importante pentru conservarea speciei, dar și studiile care vizează diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

Bibliografia

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p.112-113;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Herons, storks and ibises p. 32, Chancellor Press, London
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.82;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 67;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Stârc de noapte (sor.ro)
Follow Us