Specii noi în Parcul Natural Văcărești!

Specii noi în Parcul Natural Văcărești!

Tot mai multe specii își găsesc casă în Parcul Natural Văcărești

În ultimul video postat pe pagina noastră, am arătat cum camerele de monitorizare au surprins în premieră, în Parcul Natural Văcărești, un jder de copac. Vă prezentăm câteva informații pe scurt despre această specie.

 

Jderul de copac sau jderul de scorbură este un mamifer carnivor nocturn din familia mustelidelor, cu blană brună și roșcată și puf ce bate spre galben și cu o pată alb-gălbuie la gât și o coada neagră. Masculul ajunge la o greutate de până la 1,4 kg, iar femela la 0,8-1 kg.

 

Vânează în timpul nopții animale mici (șoareci, șobolani, iepuri), păsări (fazani etc.), culege fructe de pădure și semințe. Hrana preferată de jderii de copac sunt veverițele și pârșii. Este răspândit în Europa, inclusiv în România și Republica Moldova. În România îl regăsim în toate pădurile țării, este mai frecvent întâlnit la munte, până la limita vegetației forestiere, însă este găsit și în câmpie, în păduri. 

 

Trăiește în scorburi și în cuiburi pe copaci, însă folosește și cuiburi de veverițe ori păsări. Și pe unele grămezi de crengi își poate face culcuș. Împerecherea are loc la mijlocul verii, în lunile iulie-august. Gestația durează 8 luni și jumătate. Femela fată în aprilie-mai 2–7 pui, orbi până la vârsta de 3–4 săptămâni. Puii sunt crescuți de femelă, până la varsta de 3-4 luni, cand devin independenți. În prima lună de viață, puii au păr de culoare cenușie albăstruie, acesta fiind înlocuit cu altul, de culoare similară cu a adulților.

Follow Us