Mediul de viață și biologia speciei
Boicușul este întâlnit în zonele cu stufăriș de pe lângă lacuri, râuri și mlaștini. Populațiile din nord migrează iarna către țările mediteraneene. În august-septembrie începe migrația de toamnă, iar păsările revin la teritoriile de cuibărit în lunile aprilie-mai. Longevitatea maximă este de șapte ani. Ating maturitatea sexuală la un an. Ziua caută hrana în crăpăturile din scoarța arborilor, cu ajutorul ciocului lung. Se hrănește cu insecte și păianjeni, însă uneori consumă și nectarul florilor sau diverse fructe și semințe. Cuibăritul începe la sfârșitul lunii aprilie. Este o specie monogamă. Masculii construiesc în 12- 14 zile un cuib în formă de pară, din fibre de plante, lână și pânză de păianjen, la o înălțime de 3-15 m.
Cuibul este suspendat de o creangă de salcie, plop sau arin, deseori deasupra apei. Masculii cântă lângă cuibul început pentru a atrage femela. Femela își alege partenerul în funcție de calitatea cuibului construit. Ea preferă cuiburile mai spațioase. Femela începe să lucreze împreună cu masculul la acest cuib preferat. În cazul în care femela nu acordă atenție cuibului început de mascul, cuibul este abandonat, iar masculul zboară în alt loc pentru a începe o nouă construcție.
Femela depune între 5 și 10 ouă mate și albe. După 13-14 zile, puii eclozează. După 18-24 de zile de la eclozare, puii părăsesc cuibul. Unul dintre părinți, fie masculul, fie femela, abandonează cuibul după ce ouăle au fost depuse, iar celălalt partener rămâne să se ocupe de pui. Ambii parteneri au tendința să devină poligami.
Fiecare, atât masculul, cât și femela, poate avea până la 6 parteneri în timpul unui sezon de reproducere. Masculul părăsește cuibul atunci când femela începe depunerea pontei, începând un alt cuib și un alt ciclu de reproducere. Pentru a pleca prima, femela îngroapă în puful din cuib ouăle deja depuse, înșelând astfel masculul, care așteaptă depunerea pontei. Destul de des se întâmplă ca atât cuibul, cât și ponta să fie părăsite de către ambii parteneri. În această situație ambii parteneri, atât femela care produce ouăle, cât și masculul care construiește cuibul, își consumă energia, fără un beneficiu clar pentru specie.