Pițigoiul mare- Parus major
Clasificare
- Regnul: Animalia
- Clasa: Aves
- Ordin: Passeriformes
- Familie: Paridae
- Gen: Parus
- Specie: Parus major
Caractere de identificare
Piţigoiul mare este cu siguranţă cel mai cunoscut dintre speciile de pițigoi.
Pițigoiul mare cuibărește în scorburi naturale sau artificiale. Iarna poate fi observat adesea la hrănitorile amplasate în localități și în parcuri, consumând semințe de floarea soarelui, miez de nucă, grăsime dar și mere.
Numele de gen – Parus – provine din denumirea în limba latină a pițigoilor. Epitetul specific provine din cuvântul latin maior care înseamnă mai mare, fiind cel mai mare dintre pițigoi, având lungimea corpului de13-15 cm. Cântăreşte, în medie 11,9 – 22,1 g.
Capul este negru lucios cu pete mari albe pe obraji. Pe partea ventrală, penajul este de culoare galbenă, cu o bandă mediană neagră, iar dorsal este verzui-închis. Pe aripa gri-albăstruie prezintă o bandă albă.
Sexele sunt relativ similare, masculul cu un galben mai intens ventral şi cu banda neagră de pe mijlocul abdomenului mai lată, în timp ce femela are un gălbui mai puțin intens, cu banda neagră mai îngustă și adesea întreruptă.
Juvenilii sunt asemănători adulţilor, de care se deosebesc însă prin pata de pe obraz de o nuanţă gălbuie, cu marginea inferioară neagră incompletă.
Pițigoiul mare poate fi deseori auzit și recunoscut de către persoanele cu experiență, după un sunet trisilabic repetat, caracteristic, însă este capabil să emită peste 40 de tipuri de cântece și semnale.